Přesazujeme výsevy rajčat

20.04.2011 22:35

Výsevy rajčatKonečně se už trochu umoudřilo počasí, a tak jsem se rozhodl konečně přesadit výsevy rajčat, které jsem měl od března v našem skleníku na zahradě.  Pro některé druhy rajčat byl opravdu nejvyšší čas, protože malé rostlinky rajčat ve výsevních miskách výrazně převyšovaly jiné, nižší odrůdy rajčat. Letos jsme získal semínka téměř 40 různých odrůd rajčat, a tak doufám, že se bude na co nejen dívat, ale že také úroda bude pestřejší než loni, po fiasku s biorajčaty .

Po zimě jsem zjistil, že moje zahradní nářadí je v dost žalostném stavu, a přípravu půdy s ním těžko zvládnu. Po několika marných pokusech se zkypřením země motyčkou, která snad pamatuje nejlepší léta mých prarodičů, jsem se rozhodl pořídit něco o trochu novějšího - sáhnul jsem pro zahradní nářadí od Fiskarsu. V zimě od nich používám sekery, byly drahé, ale jsou bezchybné, a tak počítám, že tady to bude stejné.

Sazenice rajčatPro výsevy rajčat používám běžný výsevní substrát, přijde mi to jako cesta nejmenšího odporu. Výsevní substrát už ošetřuji Previcurem, používám jej i pro jiné výsevy, třeba muškáty, a úspěšně. Umístění výsevů rajčat za oknem se mi neosvědčilo, rostlinky hrozně rychle táhnou za světlem, jsou neduživě hubené, a točí se na jednu stranu. Proto jsem se letos rozhodl pro polykarbonátový skleník, který jsme dostali jako dárek. Pro zkypření půdy , a hlavně jejího srovnání, jsme použil již zmíněné zah radní nářadí , a na volnou, rovnou uhrabanou zem pak umístil výsevní misky. Při počasí, které bylo na přelomu března a dubna, se měla malá rajčata čile k světu , a rychle vytáhla na výšku 5-10 cm, podle druhu.

Sazenice rajčatProto jsem se rozhodl první část přesadit už tento víkend, a to do připravených malých kontejnerů, ze kterých pak samotné silné rostliny plánuju vysadit na záhon. Pro přesazení používám drobně prosátou zeminu smíchanou s listovkou, případně uleželým kompostem, a trochu rašeliny. Substrát mi pak dobře drží vlhko, a rostliny mají po celou dobu dostatek vláhy. Na fotkách vidíte, jak vypadají 2-3 týdenní sazenice rajčat při přesazovaní - jemný kořenový bal jde neporušený z výsevního substrátu krásně vyjmout, a ujímavost přesazených sazenic je tak téměř 100% -ní.

Po přesazení je nutné sazenice držet  ve vlhku, aby přechod při přesazení dobře snášely. Zde už Previcur nepoužívám, a nemám žádné potíže s padání sazenic. Už se těším, až silné sazenice vyndám ven na záhon - kořenový bal každé z nich už bude v tu chvíli bohatý, a stabilizovaný  , a samotná rostlina tak plynule prokoření v záhonu

 

 

Zpět

Diskusní téma: Přesazujeme výsevy rajčat

Datum 19.04.2013

Vložil Mirek Klimeš

Titulek Rajčata v květinových truhlících

Odpovědět

Rajčata přesadím z plata s chudším výs. substr.do truhlíků-8-10 ks.Zeminy komp.dám jen do poloviny výšky truh.Rajčata převýší vrchní hrau tr.,odříznu spodní lístky a dosypu zeminu do 3/4 výšky truh..Pokračuji tak dále,dosypu zeminu po vrcní okr. truhlíku.Výsledek.Truhlík je úzký,je blíže k oknu v místnosti,dosypáváním zeminy je koř.bal i stonek silný.

Doporučujeme : Pelargonie